IRAK GAZİANTEP BAŞKOSOLOSU SN. TABAN AL BAZZAZ VE TISİAD BAŞKANI SN. NEVAF KILIÇ ODAMIZI ZİYARET ETTİ.

Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) yönetimi ve üyelerinin, Irak’a yönelik 4 günlük iş gezisi Şırnak temasları ile sürüyor. Irak Gaziantep Baş Konsolosu Taaban Al Bazzaz’ın da eşlik ettiği gezide; TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, yönetim kurulu ve üyeleri odamızı ziyaret etti.

Meclis ile Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerimizin hazır bulunduğu ziyarette, Odamız yönetim kurulu başkanı Osman GELİŞ konuşmasında, Heyeti; “Biraz gecikmiş de olsa bu ziyaret bizleri çok memnun etti, hoş geldiniz” diyerek karşılayan Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, sizleri burada ağırlanın mutluğunu yaşıyorum. Gerçekten  gecikmiş de olsa ben şahsen  bugün çok mutluyum ama bu ilişkilerin artması hepimizi açısından çok daha önemli.

Bölgemizin Mersin’den Habur’a kadar Adana, mersin Diyarbakır sanayisinin gelişmesi  ve çok açık bir pazarının  Irak ve Bölgesel Kürt Yönetimi ile olan Pazarı biz son derece önemsiyoruz.  Son olumsuzlukların  ne kadar yara açtığını biz kendi iş camiasından biliyoruz. Yüce Rabbim olumsuzlukları en kısa zamanda def edip, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeliyiz” dedi.

Daha sonra söz alan Irak Gaziantep Baş Konsolosu Taaban Al Bazzaz da, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimin katkı sunulması için kapılarının açık olduğunu söyleyerek, Irak hükümeti olarak Dışişleri  memuru olarak baktım biz bu bölgeye biraz uzak kaldık.  Bizde Şırnak’ı ziyaret ettik. Irak’ın yeni hükümeti  çok istekli  Türkiye’nin ilişkileri ilerlemek ve tekrardan başlamak ve en üst düzey Güneyden Kuzeye kadar Irak’ın her ilinde Türkiye’yi istiyoruz. Türkiye, Irak için bir markadır. Ticaretten inşaata her alandaki çalışmalarınızı Irak’ta görmek isteriz. İstiyoruz ki bu ilişkiler kuzeyin yanı sıra güney ile de gelişsin. Geliş-gidişleri arttıralım. İstanbul, Ankaralı işadamları  Irak’ta varlar ama bu bölge işadamları bu anlamda eksik kalmış durumda oysa ilişkiler daha güçlü olmalı. Irak’ın kalkınması için önemli ihtiyaçları var, bunlar Türkiye’den karşılanabilir” dedi.

TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç da, dernek çalışmaları ile ilgili bilgi vererek, “2012 yılında genel merkezi Mersin’de kurulan derneğimizin bugün; İstanbul, Mardin, Şırnak ile Irak’ın Duhok kentinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde temsilcilikleri bulunmaktadır. Irak ile ticaretin yoğun olduğu bölgelerdeki temsilcilik açılışlarımız sürecektir. 2015 yılında 3 yeni temsilcilik daha açmayı hedefliyoruz. Dünyanın sayılı zengin petrol yataklarına sahip ülkelerinden birisi olmasına rağmen savaşlardan dolayı bir türlü huzura eremeyen Irak’ta hem gelişime katkı sunmak, hem de ekonomik anlamda karşılıklı ‘kazan kazan’ anlayışı ile ilişkileri geliştirmek. Irak’a 2013 yılında 13 milyar dolar ihracatımız vardı ve 2015’te bu rakamı 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyorduk ancak IŞİD’ın ortaya çıkması ile ihracatımız geriledi ancak tüm bunlara rağmen Irak, Türkiye’nin, Almanya’dan sonra en çok ihracat yaptığı ikinci ülkedir. Ayrıca Türkiye’nin Türkmenistan’dan sonra yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sunduğu ikinci ülkede Irak’tır. Yine lojistik anlamında da Irak bizim gözbebeğimizdir. Bugün Habur Sınır Kapısı bir yana, dünya bir yana. Zira Habur’dan yıllık 700 bin taşımacılık seferi yapılmaktadır” dedi.

Yapılan görüşmelerin ardında TSO Başkanı Osman Geliş ile TSO Meclis Başkanı Sıdık Basan heyet üyelerine birer plaket ve Şırnak Balını hediye etti.15.05.2015