ŞIRNAK’TAKİ STKLAR YOL SALDIRILARINA TEPKİ GÖSTERDİ.

Şırnak’ta bir araya gelen Sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, Siyasi partiler ve vatandaşlar son zamanlarda yol yapımında çalışan işçilere yapılan saldırılara tepki gösterdiler.

Şehri Nuh Otel’de bir araya gelen aralarında Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, Ak Parti İl Başkanı Mehmet Aşan,MHP Merkez ilçe Başkanı Nusret Özdemir, Hüda-Par İl Başkanı Abdullah Kılınç, Esnaf Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Heşar Haşimoğlu, Ziraat Odası Başkanı Cengizhan Tatar, Baro Temsilcisi Av.Ali Bayram, Esnaf ve sanatkarlar Odası Başkanı Cemal Yatman, Esnaf Kefalet Koop. Başkanı Reşit Osal, Şoförler Odası Başkanı Muhyettin Caner, Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Hacı Yürek, 5 nolu Mot.Taş.Koop. Başkanı Şemsettin Zeyrek, muhtarlar ve kanaat önderlerin aralarında bulunduğu çok sayıda vatandaş 27 yıldır il olan Şırnak’ın gelişmemesinin nedeninin ulaşım yollarının bitmediğinden kaynaklandığını belirttiler.

Bir araya gelen kitle adına açıklamada bulunan Şırnak Toplumsal Çalışmalar Derneği Başkanı Erkem Bayık; “Şırnak ili doğuda Hakkâri ili,batıda Mardin ve kuzeyde Siirt illeriyle güneyde Suriye ve Irak ülkeleri ile komşu olan jeopolitik ve stratejik öneme sahip bir merkezdir.Bu önemli konumuna rağmen Şırnak ilinin özellikle çevre il ve ilçeleriyle bağlantılarını güçlendiren yollar maalesef uzun yıllardır, yapılan ihaleler ve kamu yatırımlarına rağmen bitirilememiştir. Tarihi İpekyolu bile bölgede yaşanan terör ve güvenlik sorunları nedeniyle yıllarca işlevsiz kalmış ve Türkiye’nin ve en büyük ihracat potansiyeli bu yolun zaman zaman atıl kalması nedeniyle yeterince değerlendirilmemiştir.Bir şehri dünyaya bağlayan ve dünya ile entegrasyonunu sağlayan en önemli parametre o şehrin yollarıdır. Yol medeniyet, erişim, ulaşım, diyalog, ekonomi özetle insanın hayatla kurduğu dinamik temas ve kaynaşma demektir. Yol turizm, cazibe, ilgi kolaylık ve bütünleşme demektir” dedi.

27 yıl önce il statüsü kazanmasına rağmen iller arası bağlantı yollarının bitirilmemiş olduğunun altını çizen Başkan Bayık; “ 27 yıl önce il statüsü kazandığı halde, ilimizin bağlantı yollarının henüz bitirilmemiş olması maalesef Şırnak’ın sosyal ve ekonomik gelişmişlik düzeyini negatif anlamda etkilemiş ve etkilemeye devam etmektedir. Şırnak’ın Türkiye ve dünya ile entegrasyonunu sağlayabilmesinin yegâne vasıtası, bağlantı yollarının tamamlanmasına bağlıdır. Bu nedenle Şırnak -Hakkâri, Şırnak-Cizre, Şırnak-Eruh ve Şırnak-Van yollarının bir an önce tamamlanması hayati öneme sahiptir. Anılan yolların tamamlanması Şırnak’ın geleceğini ve kaderini değiştirecek ve bölge ekonomisine ciddi dinamizm ve canlılık katacaktır” dedi.
Yolun ekmek, su gibi temel bir ihtiyaç olduğunu belirten Başkan Bayık; “Yolun ekmek gibi, su gibi temel bir ihtiyaç olarak varlığını bu denli hissettirdiği ve ekonomide başrol oynadığı bariz bir biçimde ortada iken, yol şantiyelerinin basılması, işçilerin şehit edilmesi, iş makinalarının yakılması ve insanların çalışma hayatlarının yok edilmesini kabul etmek mümkün değildir. Özellikle yol şantiyelerinin hedef alınmasının hiçbir mantıklı ve makul açıklaması yoktur. Şırnak halkı olarak bu durumu kanıksamamız ve olağan görmememiz beklenemez. Beklenmemelidir. Hiçbir sebep ve gerekçe ile yapılan bu saldırıları kabul etmediğimizi tekrar ifade ediyoruz.Bu vesile ile şehrimizin can damarı olan bağlantı yollarının bir an önce bitirilmesinde üstün toplumsal yarar bulunmaktadır. Hem kamu güvenliğinin tesis edilmesi hem de bölge ekonomisinin dinamizm kazanması açısından hayati öneme sahip olan bu yolların Şırnak’ı çevre iller ve hem Türkiye, hatta komşu ülkelerle bütünleştireceği gözden kaçırılmamalıdır. Sonucu ve bedeli ne olursa olsun ısrarla ve inatla bu yolların kararlılıkla bitirilmesi için başta STK lar olmak üzere Şırnak halkı olarak her türlü fedakârlığa hazır olduğumuzu ifade etmek İstiyoruz. Yapılan yolların inşasını engellemeye yönelik her türlü teşebbüs ve aleyhe eylemin halkın kazanımlarına yapılan bir saldırı ve kamu yararına indirilmiş bir darbe olduğunun bilinmesini isteriz” dedi.

Yol yapım şantiyelerine yapılan saldırıları kınayan Toplumsal Çalışmalar Derneği Başkanı Ekrem Bayık; “Neticeten yol şantiyelerinde saldırılara maruz kalan ve hayatını kaybeden işçilerimize yapılan saldırıları kınıyor, ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz. Hiç bir şey insan hayatından daha değerli ve önemli değildir. Umarız ve dileriz ki toplumsal huzuru gölgeleyen ve toplumun vicdanını kanatan bu acılar tekerrür etmez ve bu acı tabloya yeni acılar eklenmez” dedi.

Kalabalık kitle daha sonra sessizce dağıldı.11.07.2017