ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ’NDE “ŞIRNAK 2023 VİZYON ÇALIŞTAYI”NA KATILAN YÖNETİM KURULU BAŞKANIMIZ Osman Geliş GENÇLERE ÖNERİLERDE BULUNDU.
 Şırnak Üniversitesi Mehmet Emin Acar Kampüsü 15 Temmuz Kongre Ve Kültür Merkezinde başlayan çalıştay da açılış konuşmaları yapıldı.

Şırnak Üniversitesi Mehmet Emin Acar Kampüsü 15 Temmuz Kongre Ve Kültür Merkezinde başlayan Şırnak 2023 Vizyon Çalıştayı’yana, Şırnak Vali Yardımcısı Adem Ergül, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Belediye Başkanı Turan Bedirhanoğlu, Şırnak Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, Kurum Müdürleri, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Gelişi Çalıştayı düzenleyen Şırnak üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, başta olmak üzere hocalara ve Üniversite Genel Sekreteri İbrahim Baz teşekkür etti..

Şırnak’ın güzelliklerini, sorunlarını, 2023 vizyonununun konuşulup tartışılacağının altını çizen TSO Başkanı Geliş; “Hâlbuki bu konuları yıllardır tartışıyoruz, konuşuyoruz ama sonuç yıkılan bir şehir ve matematiksel olarak sıfır. Yaşam olarak hüsran. Nerde yanlış yapıyoruz ilk önce onu bulmalıyız. Hepimizin sürekli mesaisi çabası, bedeli ne olursa olsun vicdani ittikadi dairesinde memlekete hizmet olmasına rağmen sonuç mezarlar dolusu genç ve hesabını kimsenin üstlenmediği utanç verici bir tarih.

Şartlar ve konjonktür bazen insanlara sıfırdan başlamanın; en kötü krizlerden bile güzel fırsatlar ve şehirler inşa etme fırsatı verir.

Evet sıfırdan başlamalıyız, moralimizi bozmadan şehri imar ederken bir yandan da neslin imarını da ihmal etmemeliyiz.Geçmişte hata yapan insanları rencide etmeden, kırmadan toplumu da en güzel şekilde inşa etmeliyiz.Her şeyi konuşuyoruz, tartışıyoruz ama insanların, toplumların, şehirlerin kader yazgılarını siyasi politik dramlarını hep dışarıda bırakıyoruz. İnsanların kader yazgıları olduğu gibi toplumlarında şehirlerinde kader yazgıları vardır.

Bunun en güzel örneğini bugün şehrimizde yaşıyoruz. Bunları da konuşmalıyız, tartışmalıyız. Çünkü sıfırdan başlıyoruz” dedi.
Siyasetin toplumsal eksene çekilmesi gerektiğini belirten TSO Başkanı Osman Geliş; “Siyaseti bireysel eksenden toplumsal eksene çekmediğimiz sürece şehrimizde ikincisini yaşadığımız toplumsal çöküşler devam edecektir. Bireysel, aşiretsel ve duygusal görüşlerimizle toplumu inşa edemeyiz. Ancak mantıksal, kalkınma görüşlerimizle önce toplumu dizayn edip, sonra şehri geleceğe hazırlayabiliriz. Çünkü, siyasi ve politik hatalar şehirlerin kader yazgısını iyi veya kötü yönde değiştirebilir. Siyasi ve politik kararlar toplumsal dokuyu bozmadan gelenek-göreneklere ve kültürlere uygun yapılırsa memleket kalkınır ve refah düzeyi yükselir.

Gelenek ve görenekler dikkate alınmadan toplumsal dokunun hazmetmediği kararlar alınırsa sonuç şuan yaşadığımızın aynısı olur” dedi..

Gençlerin sosyal medya fenomenliği ile şehri yönetmenlerinin yanlış olduğunu belirten başkan Geliş şöyle konuştu; Şırnak’ı yöneten bütün kurumlar olarak; nüfusumuzun büyük çoğunluğunu oluşturan gençlere soyundukları sosyal medya fenomenliğini, eleştirisel bakış açısı ile şehri yönetmelerinin yanlış olduğunu anlatmalıyız. Şehrimizin kalkınması, gelişmesi için onlarla elele vererek projeler üretmeliyiz. Toplumsal kalkınma ancak böyle sağlanır.

Gençlerimizin hayalleri ve planları hayatın gerçeklerine ne yazık ki uymuyor. Hayatın gerçekleri ile yüzleştiklerinde de büyük bir hayal kırıklığı ve moral bozukluğu yaşamaktadırlar. Gençlerimizin biran önce hayatın gerçeklerine uygun plan ve proje üretmelerini ve toplumsal hayata katılmalarını sağlamalıyız”

Refah ve Huzur düzeyini yükseltecek projeler ve fikirler üretilmesi gerektiğini belirten TSO Başkanı Osman Geliş; “İlimizin zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarını reel ekonomiye, yüksek istihdama, memleketi kalkındıracak refah ve huzur düzeyini yükseltecek projeler ve fikirler üretmelerini sağlamalıyız.İlimiz, ülkemizin en güzel jeotermal kaynaklarına sahip olduğunu bunların sağlık turizmine kazandırmaları için projeler üretmelerini sağlamalıyız.

İlimizin en güzel yaylarında hayvancılık- bal üretimi için sağlıklı projeler üretmeleri için çalışmalıyız.İlimizdeki inanç turizmi eserlerinin gün yüzüne çıkartılarak insanlığın hizmetine sunmaları için yardımcı olmalıyız. İlimizde bulunan Dicle nehri ve kenarındaki topraklarında tarımın en güzel şekilde yapılmasını özellikle sera projeleri üretmeleri için çalışmalıyız.

Evet Gençler; Sizleri anlıyoruz. Bizde meşhur bir söz vardır. Önce sizin kadar olduk sonra kendimiz kadar olduk. Denenmiş akıldan faydalanmanızı tavsiye ediyorum.

Gençlerimize üzülerek belirtmek istiyorum. Bugün hangi işyerinin önünden geçsem personel aranıyor levhaları ile karşılaşıyorum. İş beğenmeme sendromunu bırakmalıyız. Ben kendim övünerek belirtmek isterim ki ayakkabı boyacılığı ve lokanta garsonluğu ile hayata ticaretle başladım. Gençlerimize önemli bir tavsiyemde din ve sermaye düşmanlığı ile memleketin sevilmeyeceğini toplumun değerleri ile çelişen hareketlerden vazgeçmelerini tavsiye ediyoruz.

Gençlerimize olumlu yönde eleştirin ama hakaret ve şiddet yolunun yanlış olduğunu anlatmalıyız. Yeni yapılan şehir ile birlikte beraber yaşamanın kurallarını anlatmalıyız.
Şehirde yeni yapılan binalarda lazım olacak personel ihtiyacı için kendilerini yetiştirmelerini anlatmalıyız. Gençlerimize ben merkezli fikirlerini, bireysel köşe dönmeciliği, tüketici kişiliklerini bırakmalarını, üreten, kalkınan ve gelişen bir şehir için el ele verelim diyorum. Gün Şırnak için kuvvetlerimizi birleştirip ortak gayeler ve başarılar için yılmadan çalışma zamanıdır” dedi.

Program Şırnak Üniversitesi tarafından belirlenen 12 temadaki oturumları devam ediyor.12.10.2017