BAŞKAN GELİŞ, (AHİLİK) ESNAF BAYRAMINI KUTLADI.

Şırnak’ta Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Valilik Bahçesindeki Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Heşar Haşimoğlu ile Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Cemal Yatman, Şoförler Odası Başkanı Muhyettin Caner, Ticaret İl Müdürü Mehmet Emin Yıldırım, Cizre Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Havzullah Memduhoğlu, Silopi Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sıddık Öğmen, Uludere Esnaf ve Sanatlar Odası Başkanı Naif Çalışkan Şırnak Valisi Mehmet Aktaş’ı Ahilik haftası programı kapsamında makamında ziyaret etti.

Şırnak Valisi Mehmet Aktaş’a yapılan ziyaret sonrasında Sanat Sokağı’nda program düzenlendi.

Sanat sokağında düzenlenen programda konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş; “Ahi; evren halkının ekonomik durumunu yükseltmek, başkalarına muhtaç olmadan, alın teriyle, şerefle, yaşamanın yollarını, insanlarımızı mutlaka bir meslek veya zanaat sahibi yaparak göstermek istiyordu. Bu büyük insan, çalışma, ahlak, adalet gibi insani değerleri, sevgi, saygı ve alçak gönüllülük zemininde temel olarak Anadolu’da ilmek işledi, yaygınlaştırdı ve bu ilkeleri sistemleştirdi. Bu Ahilik sisteminde iş ve meslek ahlakı, kabul edilmesi mecburi kurallar haline gelmiştir. Kendinden önce başkalarını düşünmek ve kollamak, hak ettiğinden fazlasını istememek, kanaat ve tevazu ölçüleri içerisinde “hırs” ve “tamah” ‘dan uzaklaşmak, kendi yeteneğine uygun bir işle meşgul olmak, sanatını mutlaka 3 üstaddan öğrenmek ve birliğin beraberliğin korunması için dayanışma içerisinde bulunmak ahiliğin mutlaka uyulması şart olan ahlak kaideleridir” dedi.

Ahiliğin eşit muamelenin simgesi olduğunu belirten TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Geliş; “Ahilik; din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeyen, herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir. Ahilik; zengin-fakir ayrımı yapmaz. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak ahilik’te bir ahlak kuralıdır. Bunun için herkesin mutlaka bir mesleği ve işi olmalıdır. Ahilik düşüncesinin kurulduğu Ahi Birlikleri' ni batıdaki ve doğudaki benzer teşkilatlardan ayıran özellik, din adamlarının da devlet adamlarının da Ahiler üzerinde herhangi bir etkisinin olmayışıdır. Bunun sonucu olarak Ahilik, sivil toplum kuruluşlarının en eski modelidir.Ekonomik ve sosyal hayatın düzenlenmesi ilkesiyle yola çıkılan ahilik sayesinde yüzyıllardan beri örnek varlığını sürdüren bir sivil toplum kuruluşu olan esnaf ve sanatkârlar arasındaki birlik ve dayanışma bu bakımdan çok önemlidir. Bu birlik ve dayanışmayı sağlayan sisteme her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır. Halkın huzur ve barışı için ahilik öğretilerine sahip çıkan Ticaret ve Sanayi Odalarına, Esnaf ve Sanatkârlar Odalarına büyük görevler düşmektedir ve bu yüzden bu kurumlarımız çok önemlidir” dedi.

2015-2016 yılları arasında kazılan hendeklerin esnafı mağdur ettiğini ifade eden Başkan Geliş şöyle konuştu; “2015 - 2016 yılında Bölgemizde ve ilimizde kazılan hendekler Esnaf ve iş camiamızı felç etti, Hepimizin bildiği gibi ülkemiz son dönemlerde ekonomik kriz ile karşı karşıya kalmıştır. Tüm bu olumsuzluklara karşı bizler birbirimize destek ve kenetlenerek ancak aşabiliriz. Bizim bizden başka kimsemiz yok, bugün her günden daha fazla birbirimizin moral motivasyonuna destek ve katkı katarak, sevgi ve saygı çerçevesinde birbirimizi incitmeden sorunların aşılması için istişarelerle çözüm bulma günüdür. Bu güzel günün Esnaflarımızın İşlerine ve çalışmalarına bereket katsın”

Başkan Geliş; ilin çırağı seçilen İbrahim Yanar'a plaket takdim etti.